Anavarza Kalesi – Kozan / Adana





Tarihin ve yaşanmışlıkların izlerini keşfetmek, bulunduğu bölgenin yapılarını inceleyerek hayretle nasıl yapmışları değerlendirmek üzere düştük yollara.

Uzun süredir gitmek istediğimiz ve Adana Merkeze çok uzak olmayan Kozan ilçemizdeki Anavarza Kalesini ziyaret ettik.

Anavarza Şehir merkezinden yaklaşık 80 km uzaklıkta Kozan ilçesinin Dilekkaya Mahallesinde yer almakta.

4000 dönüm alan üzerine kurulu bu yerleşim alanının yapılarının çoğu zamana yenik düşmüş olsa da dimdik ayakta duran birçok yapısı da hala görülebilmekte.

Özellikle kale surları, yollar, kiliseler, restore edilmiş kent kapısı ve kale gibi gözlemlenebilecek birçok alan yer almakta.

Anavarza’ya ulaşım çok rahat. Asfalt bir yol üzerinden gidebiliyorsunuz. Kentin surlarının etrafından dolanarak büyüklüğünü ve ardından sur içerisinde yer alan yerleşim alanlarını gözlemleyerek yaşanmışlıkları hissedebiliyorsunuz. Yapılar farklı dönemlerin bölgede yaşam sürdüğünü gösteriyor sizlere.

Öncelikle Dilekkaya Mahallesinden geçerek kale kapısı kısmından kenti gezebilir,  kapı önünde yer alan bilgilendirme tabelalarını ve çıkarılan yazıtlar ile tarihi taşların sergilendiği alanı inceleyebilirsiniz.


Sonrasında ise asfalt yolu takip ederek kapıdan 300 metre ötede yer alan alana aracınızı bırakarak kendinizi uzun bir tırmanışa hazırlamanız gerekmekte.

Kale dağın zirvesine yapılmış. Çıkış yolu patika olarak ve kayalardan tırmanarak devam etmekte. Çıkış fazlaca dik.

Tırmanış sırasında oyulmuş kayalardan yapılmış merdivenleri takip ederek kale girişini bulabilirsiniz.

Ovada yer alan kale surlarından sonra sur içinde sur ile zirvede farklı bir yaşam alanı oluşturulmuş.

Kalenin kurulduğu alanın ihtişamına kapılıyorsunuz zirvede. Yamaçtan aşağıya bakarken ufka kadar uzanan görüş açısı kalenin stratejik olarak nasıl önemli bir alana kurulduğunu gösteriyor sizlere.

Zirvede yer alan kale kapısına ulaştıktan sonra kale içerisinde de yaşam alanlarını inceleme şansınız oluyor. Kalenin kurulduğu alan çok geniş.

Aracınızı park ettikten sonra tırmanma süreniz temponuza bağlı olsa da ortalama yarım saat gibi bir sürede kaleye ulaşabiliyorsunuz.  Çıkışa oranla iniş tabi ki sizi daha az yoracak ve hızlıca inebileceksiniz.

Anavarza’yı 2 saatlik bir program ile gezerek tamamlayabildik.

Çift şeritli duble yoların, kale surlarının, kesme taşların ve sütunların, kilise ve evlerin tüm detaylarını bu kentte inceleme fırsatı bulduk.

Adana da yer alan en önemli tarihi kalıntıların bulunduğu Anavarza, bölgede görülmeye değer alanlardan biri. Fırsat bulduğunuzda tavsiye edebileceğimiz güzel bir alan.

Hem spor olsun hem de gezerek bölge tarihini tanıyalım diyorsanız bir öğleden sonranıza hareketlilik katarak ziyaret edebilirsiniz Anavarza’yı.

Yeni yollar bizlere her zaman enerji aşılıyor. Sizlere de güzellikler getirmesi dileği ile

Sevgi, heyecan ve yola çıkma arzusu ile hoşçakalın…

Huriye & Umut

Gezilerimizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve bizlere destek olabilirsiniz.

@gezginhurimu


 

 

 

 

Yorumlar

  1. Geçen sene gitmeyi çok istememe rağmen kavurucu sıcağı korkutmuştu, şimdi bakıyorum da paylaşanlara, ne güzel yerleri varmış. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Takibe aldim sizi. Telegramdan keşfettim bittabi😄 sevgiler

    Fotoğraflarınızı inceledim. Bu kadar güzel olabileceğini sanmiyordum oralarin. Ozellille anavarzayı görmek isterim.

    YanıtlaSil
  3. Güzel fotoğraflar ve güzel bir yazı ile güzel bir derleme olmuş emeğinize sağlık. Geçmişte bu yapıların nasıl yapıldığına hep hayretle bakmışımdır. Gezilmeye değer bir yermiş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Barbaros Koyu – Eğribük – Mersin

Kadıncık Barajı – Çamlıyayla – Mersin

Bolkar Dağları, Karagöl ve Çinili Göl - Aladağlar-Niğde

Kral Koyu ( Delik Deniz ) – Gazipaşa- Antalya

Azmak Nehri ve Akçapınar - Akyaka- Muğla

Phaselis Koyu – Kemer - Antalya

Narlıkuyu- Mersin

Datça – Muğla

Kapadokya – Nevşehir