Kapadokya – Nevşehir

 Kapadokya – Nevşehir


Yüzyılların ağırlığını üzerinde taşıyan, kimine ev, kimine iş, kimine göre şaşırılacak şekillerde ki kaya parçaları olarak Türkiye’ nin turizminde önemli bir yere sahip olan Kapadokya peri bacalarında idik.

Nevşehir’in merkezinden yaklaşık 15 km mesafede yer alan Kapadokya peri bacaları ile turizm alt yapısını kurmuş bir bölge. Sadece peri bacaları değil, üzüm bağlarından elde edilen şarapları ve şarapların muhafaza edildiği mahzenler ile fabrikaları, testileri, işlemeli hediyelik eşyaları, yer altı şehirleri gibi gezilecek ve görülecek birçok noktayı barındırmakta.

Gezi güzergâhımız biraz doğaçlama gelişti. Üç Güzeller, Uç Hisar, Göreme, Ürgüp, Paşa Bağı, Zelve Açık Hava Müzesi, Kızılçukur Vadisi, Avanos, Derinkuyu Yer Altı Şehrini gezerek bölgeyi tanımaya çalıştık.



Aslında bu Nevşehir’e ilk gelişimiz değil ancak her geldiğimizde farklı bakış açıları ile buranın güzelliklerini izlemeye başlıyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz gezimizi Kamp ve Konaklama şeklinde gerçekleştirdik. Kamp için Kızılçukur Vadisini tercih ettik. Girişte zabıtalar karşılıyor sizi ve giriş ücreti olarak 10 TL’lik bir bedel alıyorlar. Bölgenin karasal iklimden dolayı gündüzü gayet ılık olsa da gecesi oldukça serin geçti.

Kamp için tercih ettiğimiz alan da gün doğumu ve gün batımının harika manzarasını bir arada yakalayabiliyorsunuz. Ayrıca balonların da kalkış alanı olduğu için yakinen yükselişlerine şahitlik edip, gökyüzünü bir anda kaplayan balonların altında manzaranın keyfine varabiliyorsunuz.

Bölgeyi tanıyan birçok kişi gün doğumundan çok gün batımını tercih ettiğini gözlemledik. Aslında gün doğumu daha keyifli idi. Gün batımında inanılmaz bir kalabalık ve hengâme vardı. İnsanlar yer kapma, yerleşme telaşı içerisinde gün batımını yakalama gayretine girmişlerdi.

Kamp için mutlaka soğuktan korunacak hazırlığınızı yapmanız önerimizdir. Kızılçukur Vadisi çok büyük ve çadır kurulumu için çok geniş bir alan sunuyor size. Ayrıca yürüyüş yapma imkânı ve vadide oluşmuş kanyonların da keşfedilme olanağı sunuyor sizlere.

Diğer Konaklama alanımız ise korkarak ve çekinerek gittiğimiz Nevşehir Çevre ve Şehircilik Misafirhanesi oldu. Neden çekindik diye soracak olursanız ücreti o kadar ucuzdu ki herhalde berbat bir yer çıkacak karşımıza dedik. Kişi Başı 30 TL ücret ile konaklama amacı ile gittiğimiz misafirhane o kadar sessiz ve sakindi ki belli ki bizden başka kimse tercih etmemiş dedik birbirimize. Konaklama ücretine tabi ki kahvaltı dâhil değil: D

Girişlerimizi yaptıktan sonra anahtarlarımızı alarak gittiğimiz odamızda karşılaştığımız manzara beklentimizin yüzlerce kat üzerinde güzeldi. 30 TL ye böyle bir konaklama ne mümkün. Yataklar gayet temiz, oda tertemiz, sıcak su, tv, buzdolabı dâhil mevcut. Eğer uzun süre konaklama düşünürseniz ortak kullanım buzdolabı ve mutfakta bulunmakta misafirhane de.

Kamp ve konaklama durumunu bir kenara bırakarak biraz gezdiğimiz yerlerden bahsedelim sizlere. 

Üç Güzeller: İlk uğradığımız nokta olan üç güzellere giriş ücretsiz. Herhangi bir müze giriş noktası gibi bir alan oluşturulmamış. Ahşaptan yapılmış seyir alanları üzerinden görebileceğiniz Üç güzellerin yanı sıra vadinin göz alabildiğine uzanan yapılarını da izleme şansınız bulunmakta. Seyir alanları içerisinde ayrıca dürbün de konulmuş. Daha detaylı incelemek isteyenler deneyebilir. Üç güzellerin yanına yaklaşma şansı bulamadık. Yapılan seyir alanları biraz tepede ve uzaktan bakma imkânı sunuyor size. Giriş kışında ayrıca hediyelik eşya satan bir işletme yer almakta.

Uçhisar: Vadide nerede ise her noktadan görülebilen Kalesi ile Uçhisar da çeşitli firmalar, işletmeler, konaklama alanları yer almakta. Lüx butik otellerin en yoğun olduğu bölgedir aynı zamanda.

Göreme: Göreme Açık hava müzesine giriş Müze kart ya da bilet ile yapılmakta. Giriş kısmında öncelikle hayat eve sığar uygulaması üzerinden hes kodu göstermemiz istendi. Sonrasında girişlerimizi gerçekleştirebildik. Göreme Açık Hava Müzesinde kayalar içerisinde yapılmış, kiliseler, evler ve yaşam alanları ile bölgenin yapısını yakından inceleme şansı bulabiliyorsunuz. Peri bacaları içerisine yapılmış bu yerler de zamanın çizgisine dayanamayıp yıpranmış ya da insanlar tarafından tahrip edilmiş birçok noktaya rastlayacaksınız. Özellikle kiliselerde yer alan duvar boyamaları özellikle tahribata uğramış.



Ürgüp: Yerleşim alanları içerisinde bulunan alan da kaya evler ve konaklama alanı bulunan oteller yer almakta. Ayrıca bölgeyi kuş bakışı görebileceğiniz ” Temenni Tepesi “ yer almakta.  

Turasan Şarap Fabrikası ve Satış Alanı

Nevşehir’in üzüm bağlarından toplanan üzümlerin işletmelerce şaraba dönüştürüldüğü fabrikayı ziyaret ederek nasıl işlemlerden geçtiğini gözleyebilirsiniz. Ayrıca hoşunuza giderse fabrikanın şarap satışı da bulunmakta. Deneme imkânı önceden olsa da şarapları pandemi dolayısı ile şu an askıya alınmış durumda. Ayrıca üzüm suyu da satılmakta.



Paşa Bağı: Peri bacalarını yine yakından görebileceğiniz geniş bir ovada yer almakta. Tesis girişinde geniş bir otopark alanı yer almakta. Ayrıca hediyelik eşya alanı ve lavabolar da girişte bulabilirsiniz. Müze kart ile girilen bu alan da Peri bacaları içerisinde yerleşim alanı olarak kullanılmış birçok mağara, yer almakta. En güzel peri bacaları fotoğrafı alınabilecek nokta olarak önerebiliriz.

Zelve Açık Hava Müzesi: Müze kart ile giriş yapılmakta. Bölgede kaya içerisinde yerleşimin 1950 li yıllara kadar devam ettiği bu alan devlet tarafından kamulaştırılarak ören yeri olarak görücüye sunulmuş. Kanyon içerisine kurulu bölge kayaların oyularak ev, kilise ve yaşam alanları yapılmış.

Bu alana girmeden önce enerjinizi bolca depolayın. Kanyonda iniş ve çıkış çok fazla. Merdivenleri takip ederek yürüdüğünüz alan da temponuza göre yaklaşık 60 dakika yürüyerek dolaşmanız gerekmekte.


Kızılçukur Vadisi: Gün doğumu ve gün batımının izlenebileceği Nevşehir’in en güzel vadisi burası. Vadinin içerisinde girdiğinizde sonunda lavabolar ve salaş işletmeleri görebilirsiniz. Sıkma, gözleme tarzında birçok ürün satışı mevcut.

Gün Doğumu ve Balonlar :):):):):):):):):):):):):):)Gün batımı ve Huzur :):):):):):):):):):):):):):):):):)

Alana giderken sandalyelerini ve masanızı almanız gerekmekte. Oturmak için bank veya kamelya tarzında İşletme içerisi harici herhangi bir yapı bulunmamakta.

Burası aynı zamanda balonların kalkış alanı. Sabah saat 06.00 da şişmeye başlayan balonlar güneşin doğumu ile birlikte havalanarak gökyüzünde eşsiz bir güzellik yaratmakta. Sadece gün doğumu değil gün batımını da izlemek ayrı bir keyif burada.

Alan kamp, dinlenme ve Moto Cross için çok uygun. Ayrıca ATV ile de turlar düzenleniyor buraya. Aktivite isteyenler için eğlenceli olabilir.

Balon ücretleri fazlaca uçuk kişi başı ortalama 700 TL gibi bir rakam verdiler. Yaklaşık 40 ila 60 dakikalık uçuş için.


Avanos: Kızılırmak kenarında yer alan bu bölgede nehir kenarında oluşan yerleşim alanları kadar kilden ve kırmızı topraktan yapılan testilerin ve işlemelerin de merkezi.

Bölgeden elde edilen kumların sanat ile buluşmasına şahitlik edebilirsiniz burada. Mutlaka hoşunuza gidecek hediyelikler ve evinize alacağınız bir ürün ile karşılaşacaksınızdır.


Kızılırmak üzerinde yer alan Avonos'ta nehir etrafında oturup dinlenebileceğiniz bir çok alan bulunmakta



Derinkuyu Yer Altı Şehri: Yerin 80 metre altına kadar işlenmiş koca bir yer altı şehri burası. Evler, kiliseler, ahırlar, yemekhaneler, mutfaklar, mezarlar yer almakta bu şehirde.

Klostrofobisi olanların girmemesi gerektiğini düşünüyorum. 8 kat aşağıya kadar inen bu kentin tasarımı ve işçiliği harika.

Bölge halkının evlerinden yer altı şehrine bağlantılar yer almakta imiş. Gezdiğimiz alan Müze. Müze kart ile giriş mümkün.

Yerel halktan bir arkadaşımızın söylediğine göre gördüğümüz alan sadece şehrin %5’ini oluşturmakta imiş. Savaş zamanında saklanmak amacı ile yapılmış olan bu şehirde 30-60 gün saklanabilmekte imiş halk.

Nevşehire geldi iseniz görmeden gitmeyin diyebileceğimiz bir alan oldu burası.



Gezimiz sırasında Zelve Açık Hava Müzesinde karşılaştığımız bir amcamızın serzenişine de yer vermek istiyoruz bitirmeden.

Yaklaşık 40 yıldır koruyuculuk yapan amcamız bölgede ki turizmden fazlaca rahatsız. Turist ağırlar iken üretimin nerede ise bölgede bitme noktasına geldiğini söylüyor. Yani üretmeden tüketim sürdürülebilir bir kalkınma politikası değil diyor. Balonların havalanması ve inmesi esnasında ortaya çıkan gazın meyve ağaçlarını bitirdiğini, ATV turları sebebi ile tozdan meyvenin yenmeyecek hale geldiğini, ağaçların kuruduğunu ve bunun gibi birçok sorundan bahsetti.

Turizm dışarıdan gelen insanlar için güzel gelse de bölge yapısına zarar veren oluşumların o bölgenin halını da ne kadar etkilediği göz önünde bulundurulmalı.

Amcamızın anlattığı konu aslında çok önemli. Turizm ile gelişime karşı olmasak ta turizme açılacak alanlar için boşalttıkları alanların yapısının korunması ve kültürel aktivitelerin devam ederek turizm planlaması oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz.

Uzun lafın kısası, Nevşehir de gezilecek ve görülecek çok yer var. Tanınacak yeni yüzler, öğrenilecek yeni hikâyeler var.

Sevgi ve heyecan ile düştüğümüz yollarda yeniden keşfetmenin güzellikleri yaşadığımız bu gezimiz umarım sizin rotanıza da katkıda bulunur.

Sevgi ile çizilen her yolun kısa olduğunu unutmayın. O yolun uzaması, anılarda biriktirilecek güzellikler sizlerin bakış açısında gizli.

 

Sevgi ile kalın…….,

 

#hurimuu

 

Huriye & Umut

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Merhaba çok güzel... Güzel ruh ikizleri ile tekrar görmek buradaları çok keyifli.

    YanıtlaSil
  2. Geziniz ve kampınız çok keyifli geçmiş gibi görünüyor. Umarım bizde yapacağız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle karşılaşmış mıydık Nevşehir de :)

      Sil
    2. Sanırım yan çadırınızda biz vardık :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Barbaros Koyu – Eğribük – Mersin

Kadıncık Barajı – Çamlıyayla – Mersin

Bolkar Dağları, Karagöl ve Çinili Göl - Aladağlar-Niğde

Kral Koyu ( Delik Deniz ) – Gazipaşa- Antalya

Azmak Nehri ve Akçapınar - Akyaka- Muğla

Phaselis Koyu – Kemer - Antalya

Narlıkuyu- Mersin

Datça – Muğla